English (UK)

Cultură şi religie

Muzeul Maramuresului din Sighetul Marmatiei - dispune de 202 colectii, cuprinzand 24740 de obiecte reprezentative pentru intreaga depresiune a Maramuresului
Sectii:

  • arta populara
  • etnografie cu expozitie pavilionara permanenta
  • arhitectura populara cu expunere in aer liber
  • stiintele naturii si istorie

Cimitirul vesel de la Sapanta  - Odata ajuns in Sapanta calatorului i se ofera una din cele mai frumoase lectii de viata, asa cum o inteleg oamenii acestor locuri. Stramosii lor socoteau moartea ca pe un inceput si nu ca pe un sfarsit. Aceasta credinta s-a perpetuat pana in zilele noastre, cimitirul vesel vine sa intareasca si sa ilustreza acest lucru. Cand cei ramasi in viata intapina moartea mai degraba cu bucurie decat cu intristare, vom intelege de ce crucile cimitirului reprezinta flash-uri din viata defunctului inchizand in cateva versuri satirice o viata de om.
A face haz de necaz - iata filozofia de viata a maramureseanului.

Manastirea de la Barsana - Lucrarile de constructie au inceput in anul 1993, ea fiind edificata pe locul unde a existat o alta manastire care a fost distrusa acum 200 de ani. Manastirea are o obste monahala formata din 10 maici, ea fiind una din cele mai importante pepiniere de maici din Transilvania.

Manastirea de la Moisei - Pe Valea Izvorului Negru, langa Moisei, o manastire cu hramul Sf. Nascatoare de Dumnezeu Maria, a fost fondata la 1672 in prezenta Mitropolitului Transilvaniei Sava Brancovici. Pictura a fost realizata la 1699, azi fiind in cea mai mare parte distrusa. Se pastreaza icoane de valoare la tampla altarului. La 1911 s-a construit o biserica noua si o casa cu 7 incaperi pentru calugari. Hramul acestei biserici este Adormirea prea curatei Vergura Maria sarbatorita la 15 august al fiecarui an.

Atelierul de ceramica a lui Tanase Cocean al carui cuptor de ars dateaza de cel putin 300 de ani. Sacelul este cel mai vechi centru de ceramica nesmaltuita din spatiul romanesc; Centrul de ceramica este într-o gospodarie taraneasca apartinând celui care a facut faimos acest mestesug în ultimele decenii. Creatiile lui se remarca prin calitatea lutului, grosimea peretilor vasului, lipsa smaltului, linia sobra. Cuptorul în care se ard vasele este de factura romana si are o vechime de peste 300 de ani (8 generatii de olari s-au slujit de el).

Atelierul de masti populare a lui Vasile Susca- Putine aspecte ale artei populare lasa o atât de pregnanta impresie ca mastile folosite în obiceiurile de iarna. Confectionate din blanuri, piele, pânze, la care se adauga ciucuri colorati, margele, clopotei, panglici, aceste masti expresive au rolul de a înveseli spectatorii si de a completa atmosfera de sarbatoare.

Atelierul lui Grigore Tulean renumit pentru obiectele miniaturale din lemn; Grigore Tulean realizeaza obiecte miniaturale din lemn folosite ca decoratii (icoane sculptate, porti de lemn miniaturale, mici cruci din lemn de cires, care îi dau obiectului un farmec special), obiecte de uz casnic (cauce, fuse, pecetare, linguri etc.) si jucarii de lemn, încrustrate cu motivele traditionale folosite în Maramures, pe Valea Izei (romburi, cruci, “rozete”, “dinte de lup” etc.).

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline