English (UK)

Vestigii istorice

Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei anticomuniste - Inchisoarea din Sighet a fost construita in 1897, ca inchisoare de drept comun. Dupa 1945 prin Sighet se facea repatrierea fostilor prizonieri si fostilor deportati din U.R.S.S. In august 1948 a devenit loc de detentie pentru un grup de studenti, elevi si tarani maramureseni, dintre care o parte traiesc si azi la Sighet.
In zilele de 5-6 mai 1950 au fost adusi la penitenciarul Sighet peste o suta de demnitari din intreaga tara (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), unii dintre ei condamnati la pedepse grele, altii nici macar judecati. Majoritatea aveau peste 60 de ani.

 
Monumentul eroilor de la Moisei  - ridicat de Vida Gheza, in memoria martirilor de la Moisei ucisi de trupele horthyste in retragere.

Casa martirilor de la Moisei , casa muzeu in care au fost ucisi de horthysti, in 19 octombrie 1944, 29 de tarani romani din judetele Mures, Cluj, Maramures fara nici o vina alta decat aceea ca voiau sa ajunga acasa la familiile lor. In muzeu se gasesc obiecte personale si fotografiile martirilor. Monumentul de la Moisei este una din creatiile sculpturale Vida Gheza.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline