Cascada Cailor

In Maramures, timpul parcă stă în loc și cu ajutorul lui, poți descoperi o altă Românie.”

Nu ai vizitat Maramuresul, daca nu ai fost la Cascada Cailor. Aceasta este printre primele atractii turistice pe care turistii nostri de la Pensiunea Lacramioara vor sa le viziteze, si cu bun motiv! O minunatie a naturii acompaniata si de o legenda fascinanta, Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, vizitată în fiecare an de mii de turiști, care parcurg distante de sute de kilometrii doar pentru aceasta.

Cascada Cailor se afla la 49km de Pensiunea Lacramioara, 1 ora si 20 de minute de mers cu masina. Aceasta este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa, in partea de Nord-Est a Muntilor Rodnei. Apa adunata intr-un circ glaciar la altitudinea de 1300m se scurge peste un abrupt calcaros numit ”Podul Cailor”, in mai multe trepte, creand astfel una dintre cele mai mari cascade din Romania, cu caderea apei de 90m.

Cei de la Romania din Drona au facut o prezentare foarte frumoasa a intregii cascade. Merita sa va uitati, daca nu aveti inca posibilitatea sa ajungeti la Cascada Cailor.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=iVsSj8bDD10

Legenda

Legendele in Maramures sunt pretutindeni, un aspect care ii atrage mereu pe turisti sa descopere meleagurile magice care impanzesc zona cu frumusetea lor. Nici Cascada Cailor nu este o exceptie, aceasta avand cateva legende despre modul in care si-a capatat numele.

Prima legenda este mai mistica aceasta spunand ca numele cascadei vine de la o herghelie de cai care au ajuns in acest loc din taramul celalalt.

A doua legenda spune ca acum mult timp, pe vremea cand au navalit tatarii in anii 1700, cei mai frumosi cai ai locatarilor din Borsa s-au aruncat de pe stanci pentru a nu cadea in mana navalitorilor. In acele vremuri, sa ai un cal era un lucru de lauda, asa ca locuitorii tineau foarte mult la ei, pentru ca erai vazut bine daca aveai un cal frumos si aprig. Astfel, fiindca atunci caii s-au aruncat de pe stanci, lacrimile de durere ale satenilor au ajutat la formarea cascadei. De atunci, a ramas numele Cascada Cailor, la fel cum si locurile din imprejurimi poarta denumirea de Podul Cailor, Muntele Cailor sau Zanoaga Cailor.

A treia legenda, si poate aceea care pare cea mai realista, ne spune cum Muntele Piatra Rea a reprezentat locul preferat al celor ce locuiau in zona pentru a-si tine hergheliile de cai incepand cu primavara pana in toamna, motivul fiind unul simplu: pasunile erau de o frumusete si o bogatie greu de vazut in alte locuri. Insa cu timpul, ursii au descoperit in caii de acolo o excelenta sursa de hrana. Locul fiind unul deschis, sansele de reusita ale ursului erau mici. Insa ursul, fiind un animal destept, gasea solutii si incoltea animalele deasupra prapastiei cascadei. Astfel, fiind prinse intr-un loc stramt, bietele animale nu mai aveau nici o sansa si cadeau prada ursului.

De atunci, localnicii au numit aceasta cascada ca fiind a cailor, datorita acestor legende. Odata cu aceasta cascada, intreaga zona a fost redenumita, muntele din apropiere primind numele de Muntele Cailor, circul glaciar primind si el numele de Podul Cailor. Pentru ca intreg peisajul sa poarte acest nume, paraul ce se prelinge in vale poarta de asemenea numele de Izvorul Cailor.

Directii

In drumul vostru de la Pensiunea Lacramioara la Cascada Cailor veti avea sansa a va opri in cateva puncte turistice fie cand mergeti sau va intoarceti de la cascada. V-am pregatit un traseu pe Google Maps pentru excursia pe care v-o sugeram noi:

Traseu Google: https://goo.gl/maps/zB8m6sxJ89qLz974A


Accesul pana la baza cascadei Cailor
se poate face pe marcaj turistic din doua directii:

- dinspre partia de schi din statiunea Borsa (de langa Biserica din Lemn) – se poate urca cu telescaunul (functioneaza si pe timp de vara) pana in partea de sus a partiei. De acolo traseul se continua pe un drum forestier ce duce pana la baza cascadei cailor. De la telescaun si pana la baza cascadei avem de mers pe jos aproximativ 40 de minute.

- din centrul statiunii Borsa – se urmeaza drumul forestier cu marcaj triunghi rosu. Se poate urca cu masina inca aproximativ 5km si apoi 3km drumetie pe traseu turistic. De unde lasati masina pana la baza cascadei se face ~ 1ora. Trebuie urcata o diferenta de nivel de 200m.

Prima varianta de acces la cascada (cu telescaunul) presupune mai putin efort fizic si o recomandam celora dintre voi care nu doresc sa depuna prea mult efort fizic ci doar sa se bucure de cascada.

Canionul Cailor

- Dificultate: mediu
- Durata: 6 – 6,5 ore
- Distanta de la masina pana la intrarea in pestera: se foloseste telescaunul partiei Borsa (~ 25 de minute) sau 2,5 kilometri (~ 1 ora) pe jos.

Canionul Cailor este format din zece cascade cu inaltimi intre 5m si 50m si are o diferenta de nivel de 240m. Deoarece intrarea in canion se gaseste la altitudinea de 1500m, logistica vizitarii acestui canion este destul de ampla.

Vizita la Canionul Cailor poate fi facuta doar de cunoscatori ai tehnicii de coarda utilizata in canyoning sau de turisti insotiti de ghizi autorizati.

Excursii organizate de catre cei de la Adventure Center.

Link: https://adventurecenter.ro/activitati/canioning/canionul-cascada-cailor/

Daca vreti o descriere amanuntita a tuturor traseelor pe cele zece cascade cei de la Travel Romania au facut un articol intreg despre acestea:

Link: https://www.travelguideromania.com/ro/canionul-si-cascada-cailor/

  • Accesări: 614