Moara lui Mecles

Imagine ce reprezinta traseul in imagini de la Pensiunea Lacramioara la Moara lui Mecles

“Expresia colț de rai s-a născut special pentru Maramureș” - turist

Atat de aproape de Pensiunea Lacramioara incat mai ca auzi apa leganandu-se voios in moara, intalnim Moara lui Mecles. Aceasta este ultima moara cu apa si cu valtoare de pe Valea Izei (si cel mai probabil printre ultimele din Romania), angrenată de forta apei Izei. Moara, care inca functioneaza din anul 1907 (adica de mai bine de 100 de ani!) apartine acum domnului Nea Danila si doamnei Titiana Mecles.

“Moşu’ (bunicul) a fost morar, tata – morar, iar eu duc mai departe meseria“

Imagine ce-l prezinta pe Morarul  Mecles

Mica Istorie

Moara are o istorie lunga, ea fiind construita in anul 1850 de 16 evrei si vanduta mai apoi bunicului domnului Danila, care fusese pe vremea aceea sluga acestora. Ne putem doar imagina cat de mult valora o moara in vremea aceea, ceea ce inseamna ca sigur multi s-au aliniat sa o cumpere cand au auzit ca este de vanzare. Totusi, evreii au vandut-o doar bunicului sau pentru ca au fost multumiti de munca prestata de acesta si de corectitudinea slugii sale.

Trei generatii de morari s-au perindat, fiecare dintre ei pastrand aceasta traditie pe care au mostenit-o. Pentru a duce mai departe mostenirea de familie, Domnul Mecles a renuntat la liceu in clasa a 10-a si a lucrat cot la cot cu tatal sau pentru a invata arta moraritului.

“Nu oricine poate fi popa, nu oricine poate fi morar - trebuie sa ai inclinatia”

Imagine ce reprezinta roata morii angrenata de apa

Moara

De cum ii treci pragul simti in nari mirosul de lemn si faina de porumb proaspat macinata. Moara are mai multe incaperi, una din ele este moara propriu-zisa, alta este masina de daralit, alta camera morarului s.a.m.d. Fiecare dintre ele este intunecata, iar sunetul apei si a mecanismelor in functiune te tine cateodata cu sufletul incordat. Daca stai indeajuns de mult pe langa moara si te obisnuiesti cu aceasta iti vei gasi gandurile mai limpede si starea de spirit mai vitejeste.

Daca vreti sa vedeti Moara in actiunea, dar nu aveti posibilitatea de-a va aventura pana in Sacel, cei de la TVR au trimis un om pe teren care sa il asiste pe Daniel Mecles intr-o zi de lucru obisnuita. Puteti vedea intreg procesul in acest video: link video

Imagine ce reprezina Masina de lana a lui Mecles

Daralit

In curtea lui Mecles, moara nu este singura instalatie din lemn, pusa in functiune de apa. Acelasi fir de apa este cel care de energie si instalatiei de daracit lana. Chiar daca numarul oamenilor care cresc oi scade de la an la an, aceasta functioneaza de 70 de ani fara intrerupere. Acest lucru se datoreaza in mare parte morarului Danila care este specializat si in meseria de mecanic pentru utilajele sale.

Prima data, lana se introduce pe o banda, printr-un scarmanator numit popular “leagan”. Numele si l-a castigat datorita miscarii aparatului asemanatoare unui leagan pentru bebelusi. Acesta are peste 1.000 de dinti de otel care rup pana si o fac pufoasa, asa cum o stim toti. Cei de la TV Sighet au facut un reportaj despre Zestrea Maramuresului, iar intr-unul dintre episoade se poate vedea in functiune aparatul de daracit lana: link video

Imagine ce reprezina Valtoarea lui Mecles

Valtoare

Pe langa moara si daralit, familia Danila mai are o valtoare veche unde se spala covoare, paturi si altele. Sunt multi cei care inca prefera sa isi spele covoarele la valtoare datorita puterii acestuia de a reda stralucirea culorilor.  Nu degeaba bunicii nostrii limpezeau hainele in apele raurilor.

TVR a facut un mic documentar despre Dnul si Dna Mecles, discutand atat despre istoria lor cat si despre vremurile moderne si provocarile pe care le-au intalnit dealungul timpului: link video

Directii

Moara familiei Mecles este pe partea stanga a drumului principal care strabate comuna Sacel, dinspre Moisei spre Barsana. Treceti podetul de pe Iza si te trezesti apoi in gospodaria domnului Danila si a doamnei Titiana.

Moara este la o distanta de 3km de Pensiunea Lacramioara, chiar langa un izvor de apa potabila. Puteti merge intr-o dupamiaza in acest mic muzeu viu si sa petreceti o ora in compania domnului si doamnei Mecles, acestia primind cu bratele deschise toti turistii care le calca pragul.

Directii Google: https://goo.gl/maps/E1H2v9C1WbASPuEu9

  • Accesări: 996